SEO voor IT Marketing: wat houdt het in?
Vaak komen klanten naar ons toe met de vraag om hun SEO te verbeteren zodat hun IT-content beter zichtbaar is en ze zodoende meer leads kunnen realiseren. Maar wat houdt het precies in en wat kun je ermee in IT-marketing? Daar gaan we in dit blog op in.
Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization, in de praktijk betekent dit het verhogen van de hoeveelheid en de kwaliteit van het verkeer naar je website door middel van organische zoekmachine resultaten.
Om de betekenis van SEO te begrijpen, kunnen we de definitie het beste opsplitsen en de onderdelen los bekijken:
\ Kwaliteit van het verkeer
Je kunt alle bezoekers ter wereld aantrekken, maar als ze naar jouw website komen omdat Google hen heeft verteld dat je een leverancier bent voor Apple-computers, terwijl je in het echt een boer bent die appels verkoopt, is dat geen kwaliteitsverkeer. In plaats daarvan wil je bezoekers aantrekken die oprecht geïnteresseerd zijn in de producten die je aanbiedt.
\ Hoeveelheid verkeer
Meer verkeer is beter, wanneer de juiste mensen hebben doorgeklikt op de pagina’s met zoekresultaten in zoekmachines (SERPS1).
\ Organische resultaten
Advertenties vormen een aanzienlijk deel van veel SERPS. Organisch verkeer is gratis.
Hoe werkt SEO voor IT-bedrijven?
Je zou een zoekmachine puur kunnen beschouwen als een website die je bezoekt om een vraag in een zoekveld in te voeren (of uit te spreken), denk aan Google, Yahoo!, Bing of welke zoekmachine je ook gebruikt. Deze antwoordt vervolgens met een lange lijst met links naar webpagina’s die mogelijk antwoord geven op je vraag. Technisch gezien, is dat waar. Alleen heb je er ooit bij stilgestaan hoe dat in zijn werking gaat?
1 SERP staat voor Search Engine Results Page, oftewel “zoekmachine resultaat pagina”. Het is de pagina die een zoekmachine toont wanneer er een zoekopdracht is ingegeven.
Want dit is hoe het eigenlijk werkt: Google (of een andere zoekmachine die je gebruikt) heeft een crawler die rondzoekt en informatie verzamelt over alle content die op internet te vinden is. De crawlers brengen al die data terug naar de zoekmachine om een index op te bouwen. Die index wordt vervolgens ingevoerd via een algoritme dat al die gegevens probeert te matchen met jouw zoekopdracht.
Er zijn veel factoren die het algoritme van een zoekmachine beïnvloeden. Google gebruikt meer dan 200 rangschikkingsfactoren. Dit zijn de belangrijkste Google-rangschikkingsfactoren in 2019:
\ Verwijzende domeinen
Een verwijzend domein is het domein waar mensen “vandaan” komen bij het bezoeken van je site. Wanneer je in Google zoekt naar de naam of een uniek onderdeel van jouw website en Google jouw pagina weergeeft in de zoekresultaten, dan word je doorverwezen naar jouw website als je erop klikt. Google is dus het verwijzende domein! Wanneer je voldoende tijd besteed aan verwijzende domeinen, bouw je ook goede backlinks op en linkbuilding met een verwijzende domeinstrategie levert waardevolle SEO-resultaten op.
\ Klikfrequentie (CTR) van organische zoekresultaten
Simpelweg het aantal klikken dat een zoekresultaat ontvangt, gedeeld door het aantal keren dat het op de SERP is bekeken (ook wel bekend als impressions).
\ Domein autoriteit
Domeinautoriteit is ontwikkeld door het SEO-softwarebedrijf Moz en is een rangorde voor zoekmachines die het vermogen van een website voorspelt om te rangschikken op pagina’s met zoekresultaten of SERP’s. Domeinautoriteit varieert van een score van 1 tot 100. Hoe hoger je score, hoe beter je website zal scoren. Er zijn verschillende tools die de DA van je website kunnen bekijken, bijvoorbeeld MozBar (een gratis Chrome-extensie), Link Explorer (een backlinkanalysetool), de SERP-analysesectie van Keyword Explorer en nog veel meer SEO-tools die je online kunt vinden.
\ Mobiele bruikbaarheid
De mobiele bruikbaarheid is hoe mobielvriendelijk jouw website is. Je website kan er prima uitzien vanaf je PC of laptop, maar wanneer je het opent op mobiel is het een heel ander verhaal. De ‘Mobile Usability report’ van Google, bied je het inzicht welke pagina’s in jouw domein gebruikersproblemen hebben en wanneer deze op mobiele apparaten worden bekeken. Met behulp van deze tool kan je website updaten voor mobiel gebruik, waardoor het ook bruikbaar en vindbaar wordt voor mobiele telefoons.
\ Dwell time
Dwell Time is de hoeveelheid tijd die een Google-zoeker doorbrengt op een pagina uit de zoekresultaten voordat hij terugkeert naar de SERP’s. Veel SEO-professionals beschouwen Dwell Time als een belangrijk Google-rangorde-signaal. Dat super korte bezoekje op je website, vertelt Google dat de zoeker niet tevreden was met het resultaat.
\ Totaal aantal backlinks
Een backlink is een link die een website krijgt van een andere website. Wanneer een website een backlink naar jouw website toevoegt, vertelt dit zoekmachines dat je waardevolle, relevante content hebt gemaakt die anderen vertrouwen. Zoekmachines beoordelen zowel de kwantiteit als de kwaliteit van je backlinks, om de positie van de content op je website, in de SERP’s te bepalen. Hoe hoger je scoort op de resultatenpagina’s, hoe meer organisch verkeer je zult ontvangen op je website.
Om hoog te scoren in de zoekresultaten en organisch verkeer naar je website te krijgen, moet je zowel de kwantiteit als de kwaliteit van je backlinks in de gaten houden. Dat kan met de gratis backlink checker van Monitorbacklinks.
\ Content kwaliteit
Content kwaliteit wordt bepaald, doordat Google besluit dat wat jij gemaakt hebt het delen waard is. Het is content die mensen willen verorberen omdat het hen helpt of vermaakt, hen vertelt hoe ze iets moeten doen of waar ze iets kunnen vinden. Content van hoge kwaliteit kan voor meer backlinks zorgen, en het is ook wat zoekmachines ‘crawlen’² wanneer ze op jouw website aankomen.
\ On-page SEO
On-page SEO is de praktijk van het optimaliseren van individuele webpagina’s om hoger te scoren en relevanter verkeer in zoekmachines te verdienen. On-page verwijst naar zowel de content als de HTML-broncode van een pagina die kan worden geoptimaliseerd, in tegenstelling tot off-page SEO die verwijst naar links en andere externe signalen.
2Crawler is een generieke term voor elk programma dat wordt gebruikt om websites automatisch te ontdekken en te scannen door links van de ene naar de andere webpagina te volgen.
Bovenstaande lijst is het SE-deel (search engine) in SEO. Wil je alle 200 factoren bekijken? Brian Dean van Backlinko heeft ze allemaal voor je op een rijtje gezet.
Het O-deel van SEO – optimalisatie – is waar marketeers hun content zo schrijven en op hun website zetten dat zoekmachines begrijpen wat ze zien en de gebruikers die via zoekmachines bij jouw website aankomen, zullen vinden wat zij zochten.
Optimalisatie kan vele vormen aannemen. Zo moet je ervoor zorgen dat de titeltags en metabeschrijvingen zowel informatief als de juiste lengte hebben om interne links naar pagina’s te laten verwijzen waar je trots op bent.
Kortom, SEO is een acroniem dat staat voor zoekmachineoptimalisatie. Dit is het proces van het optimaliseren van je website om organisch of niet-betaald verkeer van de resultatenpagina van de zoekmachine te krijgen. Met andere woorden, SEO omvat het aanbrengen van bepaalde wijzigingen in je website-design en content die jouw website aantrekkelijker maken voor een zoekmachine. Je doet dit in de hoop dat de zoekmachine jouw website als een topresultaat weergeeft op de resultatenpagina van de zoekmachine.
Ben je nieuwsgierig geworden hoe je SEO kunt toepassen? Lees in ons volgende blog SEO: 8 tips voor SEO in IT-marketing, hoe je zelf SEO kan inzetten om organisch verkeer te krijgen naar je website. Heb je hulp nodig of wil je meer informatie? Neem contact op met één van onze specialisten.