Waarom je met employer branding IT’ers wél verleidt tot een baan
Jezelf profileren als een werkgever die unieke werknemersvoordelen en uitstekende ontwikkelingsmogelijkheden biedt, heeft significante invloed op het aantrekken van top IT-talent in de huidige arbeidsmarkt. Naast vacatures plaatsen en een ‘werken bij’-pagina zijn er namelijk veel meer factoren waarmee je ze over de streep kan trekken. De kans is groot dat werkzoekende IT’ers graag voor jouw organisatie willen werken – maar dan moet je wel aan een paar belangrijke voorwaarden voldoen. Door te investeren in employer branding kom je erachter hoe je jouw ideale werknemers beter kan werven én behouden.
Werkzoekenden in 2022 hebben keuze te over als het gaat om het vinden van een nieuwe baan. Volgens het CBS stonden er in het tweede kwartaal van dit jaar voor elke 100 werklozen zo’n 143 vacatures klaar. En dat is ook nog eens het gemiddelde: voor de IT- en techsector is het aantal nog vele malen hoger. Voor elke 100 werkzoekende IT’ers zijn er namelijk een indrukwekkende 400 vacatures beschikbaar. Uit werkgeversonderzoek van het UWV blijkt dat 63% van de vacatures in IT moeilijk vervulbaar is.
De war on talent in IT duurt voort
De IT-sector is notoir competitief en bedrijven hebben al jaren moeite met toptalent werven en behouden. De afgelopen jaren is de war on talent alleen maar geïntensiveerd, omdat het aanbod van gekwalificeerde IT’ers steeds kleiner wordt. Dit heeft geleid tot een situatie waarin er veel vraag is naar IT-professionals en zij hoge salarissen kunnen afdwingen. Hoewel dit goed nieuws is voor IT’ers, kan het voor bedrijven moeilijk zijn om de concurrentie bij te houden.
IT-Employer Branding Barometer
Als gevolg hiervan zijn veel IT-organisaties gedwongen hun wervings- en retentiestrategieën opnieuw te evalueren. Uit de IT-Employer Branding Barometer, een onderzoek waarin ruim 300 IT’ers zijn ondervraagd naar wat zij belangrijk vinden in een werkgever, blijkt dat werknemers veel waarde hechten aan naamsbekendheid en imago. Bovendien vinden ze de bedrijfscultuur heel belangrijk. IT’ers solliciteren niet meer puur op basis van de functie die in de vacature staat omschreven. Ze doen vaak zelf nog uitgebreid onderzoek naar waar de organisatie voor staat en hoe de cultuur van een organisatie is. Ze willen een overeenkomst zien tussen de normen en waarden van de organisatie en die van henzelf. Het is voor hen dé reden om juist wel of juist niet op een vacature te reageren.
IT’ers willen een moderne werkgever met ruimte voor flexibiliteit
Daarnaast laat het onderzoek zien dat er voor de arbeidsvoorwaarden ook specifieke wensen en verwachtingen zijn die van invloed zijn op de keuze van een werkgever. Zo geven IT’ers de voorkeur aan een betrouwbare werkgever met een prettige en stabiele werkomgeving. Ruimte voor diversiteit en persoonlijke inbreng is voor hen erg belangrijk. Flexibiliteit benoemen IT’ers ook als cruciale factor, zowel in werkplek als -tijden.
Employer branding: de krachten van HR en marketing gecombineerd
Organisaties dienen dan ook te investeren in employer branding. In de kern is een employer brand de perceptie die werknemers hebben van jouw bedrijf als werkgever. Jouw organisatie als employer brand weerspiegelt de realiteit van werkzaam zijn in jouw bedrijf, en het moet iets zijn dat werknemers, zowel toekomstige als huidige, in gedachten hebben als ze denken aan jouw organisatie. Sterke employer branding is een invloedrijke samenwerking tussen HR en marketing en vertaalt zich in het vermogen om toptalent te werven en te behouden. Bedrijven gebruiken employer branding om hun naamsbekendheid en merkimago te verhogen, wat meestal leidt tot een hogere retentie van bestaande werknemers, een hogere kwaliteit van sollicitanten door hen meer inzicht in de bedrijfscultuur te geven en in de loop van de tijd lagere kosten.
Het belang van positionering intern en extern uitdragen
Het omvat investeren in alle activiteiten die je onderneemt als werkgever om je te onderscheiden op een authentieke manier. Door je te verdiepen in wat jouw meest ideale werknemers willen en verwachten, kan je op die manier ze makkelijker aantrekken en behouden. Het omvat daarbij niet alleen het naar buiten communiceren ervan, maar ook hoe je dit intern doorvoert en jezelf als werkgever positioneert in de arbeidsmarkt. De marketing is slechts de manier om dit kenbaar te maken; uiteindelijk gaat employer branding vooral over hoe jij als werkgever functioneert in factoren als leidinggeven, ontwikkelingsmogelijkheden en beoordelings- en waarderingssystemen.
Weet wat jouw ideale kandidaten daadwerkelijk zoeken
Allereerst is het belangrijk om je doelgroep helder te hebben. Wie zijn jouw ideale kandidaten, wat verwachten en willen zij, en hoe kan je ze bereiken? Maak hierbij onderscheid in leeftijdsgroepen, ervaring en senioriteit. Wees bewust van de subtiliteiten die een groot verschil kunnen maken: de functietitel, de vacaturetekst of de manier waarop een testimonial is ingestoken. Zorg er dus voor dat je niet alleen toont wat IT’ers belangrijk vinden, maar ook dat effectief communiceert naar de juiste mensen door het in doelgerichte marketingmiddelen en op de juiste marketingkanalen te plaatsen.
Ontdek waarmee je jouw organisatie in de spotlights kan zetten
Het is natuurlijk belangrijk om duidelijk te weergeven waar jouw organisatie voor staat. Doe daarom onderzoek naar wat jouw ideale kandidaten belangrijk vinden qua arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur en kernwaarden. Maar ook hoe je presteert ten opzichte van je concurrenten. Deze informatie kan je verkrijgen door een medewerkerstevredenheid of extern onderzoek uit te voeren. Verzamel dit in één krachtige employee value proposition. Het is van belang om inzicht te hebben in wat jou onderscheidt, zodat je jouw unieke punten sterker kan benadrukken of op consistente wijze verder kan ontwikkelen.
Ga ook voor de winst
Om tot de meeste geliefde werkgevers te behoren, moet je vandaag nog beginnen met het opbouwen van een sterke employer branding. Het werven van toptalent vereist meer dan alleen vacatures uitzetten en een mooie website hebben: het gaat om het samenstellen van de meest inspirerende bedrijfscultuur om zo een totaalpakket te kunnen aanbieden waarmee IT’ers niet anders kunnen dan zich door jouw organisatie laten verleiden tot een baan. Het lijkt misschien een uitdaging, maar iedere organisatie kan hiermee aan de slag gaan.
Wil je weten hoe jij jouw organisatie onmisbaar maakt voor IT’ers? Kom dan snel met ons in contact.