De IT-marketingtrends in 2023
Na de terugblik op een succesvol en ook bewogen afgelopen jaar, kijken mijn collega’s en ik weer vol hernieuwde energie uit naar wat het jaar 2023 ons op IT-marketing gebied gaat brengen.
IT-marketing is ons vak
Het is een fascinerende wereld die een plezierig soort onrust geeft, waarbij je wakker, slim en creatief moet blijven. Voeling moet blijven houden met je klanten, zorgen dat ze niet achter maar voorop blijven lopen, en dat hun doelgroep hen feilloos weet te vinden. Marketing is nooit iets vanzelfsprekend aannemen, of uitgaan van het voorspelbare. Blijven onderzoeken wat de beweging is en toch rekening houden met de ‘natuurwetten’ van je vakgebied. Als marketeer en contentmaker moet je continu je antennes uitsteken, lezen, kijken en luisteren om te registreren wat er in de samenleving, maar vooral ook op IT-gebied speelt. Weten waar consumenten en bedrijven mee bezig zijn, of welke marketingtrends je in de gaten moet houden. Wat kunnen we eigenlijk verwachten in 2023?
Hubspot deed een trendonderzoek onder meer dan 1.000 marketingprofessionals van over de hele wereld. Uit de antwoorden blijkt dat het komende jaar weer heel veel interessants in de marketingwereld zal laten zien. Ik licht graag de belangrijkste trends voor je uit.
Influencermarketing en mobile first in IT-marketing
Influencermarketing is het afgelopen jaar echt in een stroomversnelling geraakt. Deze manier om brand awareness te creëren via het grote publiek van een influencer of thought leader in de sector, blijft in trek bij marketeers. Denk maar eens aan wat er kan gebeuren als een techgoeroe jouw merk noemt in een blog of op LinkedIn. 89% van de marketeers die influencermarketing nu al inzet, zal dit ook in 2023 blijven doen. Influencermarketing zal komend jaar dan ook echt ‘gewoon’ worden. Tenminste, wie de grote sterren kan betalen. Kleinere budgetten kunnen terecht bij micro-influencers.
Het mobieltje blijft populair. Ook IT’ers zijn net mensen, en ook zij brengen steeds meer tijd door achter het scherm van mobiel of tablet. Uit het trendonderzoek blijkt dat zeker 50% van de jaarlijkse traffic naar websites komt via mobiel. Mobile first blijft dus ook in 2023 een mantra die na-echoot in het marketinglandschap. Zeker 33% van de marketeers (en 64% van de SEO-marketeers) wereldwijd zal investeren in het optimaliseren van content voor mobiel.
Het belang van inboundmarketing en contentmarketing voor IT-bedrijven
Inboundmarketing blijft (slim) in 2023, vooral voor IT-organisaties die grotere klanten willen binnenhalen. De aankoopprocessen van vooral grotere partijen kan langere tijd in beslag nemen, soms wel maanden, omdat er behoorlijke budgetten mee gemoeid zijn. In deze ‘awareness’- en ‘consideration’-fase waarin de klant zich serieus aan het oriënteren is op een IT-bedrijf, kun je dus met het geleidelijk toedienen van waardevolle content, jezelf goed in de kijker spelen.
Inboundmarketing is nog steeds de beste manier om je doelgroep subtiel of wat nadrukkelijker te beïnvloeden met kwalitatieve en op maat gemaakte content. Niet pushen zoals outboundmarketing dat doet, maar kennis delen. Dit betekent dat we ook volgend jaar écht nog blijven bloggen; een hele effectieve manier om bijvoorbeeld thought leadership op te bouwen.
Blijver: de casestudy als populaire IT-content
Ook de wat langere casestudy’s zijn een blijver in 2023 en groeien zelfs in populariteit. 37% van de marketeers is van plan om in 2023 casestudy’s te gebruiken in hun marketingstrategie. Een goeie zet, want ze genereren leads en creëren merkvertrouwen. Met een interessante case geef je potentiële klanten een uitgebreide en verdiepende kijk in geslaagde projecten bij andere klanten. En de voordelen waar ze nu van profiteren. Dit kan mogelijke nieuwe klanten over de streep trekken om contact met je op te nemen. Benieuwd? Lees dan eens over de casestudy’s of reference cases die we schrijven voor Oracle-partners die deelnemen aan het Oracle-partnerprogramma.
‘Natuurlijk’ adverteren met native ads
Dat kwaliteitscontent echt een ding is, bevestigt ook het groeiende gebruik van native ads. Hierbij breng je jouw merk op een natuurlijke manier onder de aandacht van een (nieuwe) doelgroep. Jouw native ad kan een geschreven artikel over je datacenter zijn, dat je plaatst op de website van een derde partij, tussen andere artikelen over cloudoplossingen bijvoorbeeld. Een nieuw publiek is zo eerder geneigd om over jouw merk te lezen. Marketeers zijn enthousiast over native ads: 36% zegt dat het effectief is, terwijl 50% aangeeft dat dit hun top-tactiek in het genereren van ROI is.
Infographics
Daarnaast kun je waardevolle content nog interessanter maken door afbeeldingen en cijfers of data te combineren en toe te voegen. Deze infographics geven waardevolle en nuttige informatie, maar zijn ook visueel heel aantrekkelijk, waardoor je content nog boeiender wordt voor het publiek. Dat blijkt wel uit het feit dat 56% van de marketeers zegt dat infographics hun meest effectieve contenttype is.
Videomarketing blijft nummer 1, ook in IT-marketing
We houden van filmpjes en dat blijft zo. Met name de short-form-video’s blijven in 2023 onverminderd populair. 90% van de marketeers die videomarketing al gebruikt, zal hierin blijven investeren, of hier zelfs meer budget voor willen inzetten. 20% van de marketeers die het nog niet gebruikt, zal daar in 2023 voor de eerste keer mee beginnen.
Ook IT-bedrijven gebruiken toegankelijke video’s om contact te leggen met hun doelgroep of de band te verstevigen. Zo legt onze klant Less or More in 30 minuten uit wat UX/UI is, maakt onze klant Eurofiber een vlog over hybride werken, en praat Transfer Solutions in hun talkshow over het belang van datagedreven organisaties. Hoewel langere video’s verdieping geven, hebben marketeers gemerkt dat vooral korte video’s goed aansluiten bij de hedendaagse aandachtsspanne van het online publiek. Zowel in de B2C als de B2B-doelgroep.
SEO: nóg belangrijker in IT-marketing
Het was altijd al belangrijk, maar in 2023 wordt SEO een echt onderdeel van de marketingstrategie van marketeers. Zeker 88% van de ondervraagden met een SEO-strategie zal (meer) geld blijven steken in het beter gevonden worden in Google, dat steeds meer verkeer moet gaan opleveren. Waar praat je dan over? Het meenemen van keywords, video’s en afbeeldingen in de optimalisaties van je content, het actief inzetten van linkbuilding om je online autoriteit en je vindbaarheid te vergroten, en het gebruik van evergreen content (hergebruiken van bestaande content).
Maatschappelijke verantwoordelijkheid en ESG als onderscheidend vermogen voor IT-bedrijven
Daarnaast zullen bedrijven – zoals te verwachten was – in 2023 steeds meer aandacht besteden aan maatschappelijke verantwoordelijkheid. Vooral jongere generaties zien graag dat bedrijven een helder standpunt innemen als het gaat om onderwerpen als klimaatverandering of genderongelijkheid. En met hun bedrijfsvoering voldoen aan de criteria ESG (Environmental, Social and Governance). Wanneer organisaties laten zien dat ze bewust rekening houden met milieu en maatschappij, en goed (ondernemings)bestuur nastreven, zal dit zeker invloed hebben op het aankoopgedrag van deze jongere (maar wellicht ook oudere) generaties.
Naast de zorg voor aarde en samenleving, schuwen we in 2023 zeker geen nieuwe technieken of innovaties. Marketeers zullen voorzichtig weer zaken gaan oppakken als experiential of experience marketing (het ‘totaal ervaren’ van een merk) en het inzetten van VR (virtual reality) en AR (augmented reality) in hun marketingstrategie.
IT-content creëren met AI
Natuurlijk wil ik je de hype van de laatste maanden niet onthouden, dé klap op de vuurpijl als het gaat om de trends 2022/23: creëren met AI. Waarbij je elke mogelijke afbeelding maakt met AI-tools als DALL-E of Imagen, en ideeën en teksten genereert met behulp van ChatGPT en Jasper.
LinkedIn ontplofte bijna na de introductie van ChatGPT in het nieuws. Deze AI-tool leek met zijn instant geschreven teksten menig marketingmanager naar extatische hoogten te brengen, maar joeg copywriters op de kast. Want een artikel dat in 3 seconden door een AI wordt geschreven? Dan kun je wel inpakken natuurlijk. Toch is er (nog) geen reden voor bezorgdheid. AI geeft wel resultaten, maar alleen wat de AI gevoerd krijgt. En alleen wat de AI jou op dat moment teruggeeft. Daar zul je het dus mee moeten doen, terwijl je misschien zelf in een hele andere richting aan het denken bent.
Ook weet een AI als Jasper niet wat jouw specifieke tone of voice is, die verdergaat dan alleen ‘formeel’ of ‘informeel’. Hij weet niet wat jouw specifieke schrijfstijl is, met alle subtiliteiten, spanningsbogen, emotionele gelaagdheden en (taal)grappen die alleen jij kunt verzinnen. Daarnaast kan AI-content inhoudelijk fouten bevatten, en kan het niet helemaal zijn wat jij wilt vertellen. Herschrijven dan maar? Let er dan wel op dat redigeren van een AI-tekst je nog veel meer tijd kan kosten dan wanneer je ‘m zelf schrijft. Daarnaast kan AI, zelfs door de schijnbaar oneindige mogelijkheden, toch eenzelfde soort stijl en opbouw laten zien, waardoor marketingteksten misschien wel… weer typisch marketingteksten zijn. Toch zijn dit mijn voorlopige ‘two cents’ wat dit onderwerp betreft; het is tenslotte lastig beperkingen te benoemen van een AI die nog in zijn robotwiegje ligt.
De copywriters van DNA \ LTB laten zich in ieder geval heel af en toe inspireren door een kunstmatige suggestie over structuur, opzet of ideetje voor een tekst. Maar schrijven doen ze toch vooral zelf, wat tijd kost en energie. En, alleen met content van eigen hand onderscheiden we ons pas echt. In tone of voice, stijl, inhoud, kennis, expertise en vooral: met poëzie van ware IT-marketingcontent.
Ik wens jullie allen een succesvol 2023 met een mooie bedrijfsgroei! En wil je aan de slag met bovenstaande trends? Als gespecialiseerd IT-marketingbureau helpen we je graag. Neem contact met ons op.