IT-marketing testimonials

Creëer in 6 stappen een krachtige contentstrategie voor jouw IT-marketing

Dat je niet zomaar aan de slag kan met de ontwikkeling van content in je IT-marketing aanpak is voor elke marketeer wel duidelijk. Toch merken we dat de contentstrategie voor IT-bedrijven vaak wat scherper kan. Er zijn dan bijvoorbeeld een aantal stappen in het proces die niet optimaal doorlopen worden of compleet worden overgeslagen. En dat terwijl je er pas voor kunt zorgen dat jouw content van toegevoegde waarde is voor jouw (potentiële) klant als alle zes stappen, volledig worden doorlopen. Welke zes stappen dat zijn?

  • 1. Stel doelen

    Vaak wordt er in een organisatie besloten dat er ‘iets’ met content gedaan moet worden. Maar voordat je daarmee kunt starten is het wel van belang om je doelen duidelijk voor ogen te hebben. Waarom wil je starten met het creëren van content? Je kunt bijvoorbeeld je naamsbekendheid willen vergroten. Maar het kan ook zijn dat je meer waardevolle leads wilt genereren of bestaande klanten wilt vasthouden.

  • 2. Formuleer binnen de doelstellingen de KPI’s

    Wanneer je je doelstellingen hebt bepaald is het belangrijk dat je deze kunt gaan meten. Je wilt aan het einde van de rit namelijk wel weten of je je doelen hebt behaald. Het meten kun je doen aan de hand van Key Perfomance Indicators, beter bekend als: KPI’s. Wanneer je gebruikmaakt van bijvoorbeeld HubSpot (een alles-in-één-software voor CRM, marketing, sales en service) kun je gemakkelijk de KPI’s instellen die je wilt meten. Voorbeelden van KPI’s zijn websitebezoekers, Marketing Qualified Leads, Sales Qualified Leads en Return On Investment.

  • 3. Bepaal de doelgroep

    Nu de doelen en KPI’s bepaald zijn, is het tijd om te kijken naar wie nu precies je doelgroep is. En wat hun uitdagingen en doelen zijn. De beste manier om je doelgroep te definiëren is door buyer personas te ontwikkelen. Dit zijn fictieve representaties van je ideale klant. Buyer personas helpen marketeers om klanten beter te begrijpen, vanuit menselijke emoties en handelingen. Je wilt weten wie de klanten zijn, wat ze willen bereiken, welke doelen ze nastreven en hoe ze denken. Maar ook wat hun grootste pain points en uitdagingen zijn, waar jij als bedrijf wellicht de oplossing voor kunt bieden. De waarde van buyer personas zijn ook gebleken. Marketing ondersteund door buyer personas, levert gemiddeld een 124% hoger rendement op.

  • 4. Breng de buyer journey in kaart

    Iedereen gaat bij de aankoop van producten of diensten een proces door. In marketing en sales termen heet dit de buyer journey (klantreis). Wanneer je de buyer personas hebt ontwikkeld kun je de bijbehorende buyer journey in kaart brengen. Afhankelijk van het soort product of dienst, de kosten die hiermee gepaard gaan en het gepercipieerde afbreukrisico zal deze reis lang of kort duren.

    De buyer journey kent drie fasen:

    • Awareness: prospect ervaart een probleem of ziet een kans.
    • Consideration: prospect wil het probleem oplossen of de kans invullen
    • Decision: prospect bekijkt welk product of dienst het beste past
  • 5. Bepaal welk type content in elke fase nodig is

     Elk van je buyer persona bevindt zich in een ander deel van die de eerder genoemde fasen uit de buyer journey. Daarom is het belangrijk om je content zo in te zetten dat het aantrekkelijk is voor elke fase. Binnen iedere fase past andere content.

    • In de awareness stage maak je bijvoorbeeld gebruik van blogs, whitepapers en e-books. Deze zijn niet commercieel en gaan in op een probleem die de prospect ervaart of een kans die zij zien.
    • In de consideration stage heeft de prospect zijn kans of probleem in kaart gebracht en wil al iets meer weten. Hierbij kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van video’s, webinars en events.
    • In de decision stage, waar de klant besloten heeft om het probleem aan te pakken en op zoek gaat naar de juiste oplossing, kun je bijvoorbeeld case studies, productflyers en trials inzetten.
  • 6. Stel je contentmarketingplan op

    Nu de strategie is vastgesteld kun je dit omzetten in een plan van aanpak; je contentmarketingplan. Hierbij voer je een contentaudit uit om te kijken welke content je al hebt. Wellicht kun je dit nog gebruiken of aanpassen. En anders kun je dit aanvullen met nieuwe content. Alle content en werkzaamheden kun je daarna inplannen en gemakkelijk bijhouden in een contentkalender. Zo is het voor alle betrokken partijen overzichtelijk en kun je van start met het creëren van content.

Wil je meer weten of heb je hulp nodig op het gebied van contentmarketing? Als gespecialiseerd IT-marketingbureau zijn wij de aangewezen persoon om je te helpen. Neem contact met ons op.

News & Blogs

Lange buyer journeys van IT-beslissers
IT-branding strategie
IT-marketing
IT-contentstrategie
Waarom content creatie niet zonder onderzoek kan
IT-marketing
IT-branding strategie
IT-contentstrategie
Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT-marketing op inspelen
marketing inzichten in IT-doelgroep voor IT-marketing
marketing inzichten IT-managers