Hier ligt de IT manager wakker van en moet je met IT-marketing op inspelen

8 tips voor SEO in IT-marketing

In ons vorige blog ‘SEO: wat houdt het in?’ gingen wij dieper in op SEO in IT-marketing en wat je ermee kunt. Maar hoe begin je met SEO voor jouw IT-bedrijf?

SEO kun je zien als een soort ‘niet betaald adverteren’, maar het kost nog steeds tijd en dus geld. Als je tijd tekort komt, maar het geld hebt, is het inschakelen van een SEO-bureau of een consultant een optie. Heb je geen budget voor het inhuren van een SEO-specialist, gebruik dan deze SEO-tips om de organische SEO voor jouw IT-content te verbeteren.

Tip 1: Begin altijd met zoekwoordonderzoek

Ga er niet vanuit dat je weet waar jouw prospects en klanten naar op zoek zijn. Je begrijpt waarschijnlijk je eigen vakjargon. Maar jouw potentiële klanten gebruiken mogelijk heel andere termen om naar jullie diensten of producten te zoeken. Zoekwoordonderzoek biedt inzicht in de woorden en woordgroepen die mensen gebruiken om producten te vinden. Het helpt ook om de vraag naar deze producten te meten. Het geeft inzicht in de zoekwoordthema’s die echte zoekers gebruiken in hun zoekopdrachten.

De beste hulpprogramma’s voor zoekwoorden bieden een kwantitatieve vraagscore die helpt de relatieve waarde te bepalen bij het targeten van elk zoekwoordthema. Google Keyword Planner is de go-to tool voor zoekwoordonderzoek, hoewel je een actieve Google Ads – voorheen AdWords – campagne nodig hebt om de meest bruikbare gegevens te krijgen.

Andere hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek zijn: Übersuggest (een gratis tool), SEMrush en Wordtracker (twee betaalde alternatieven).

Tip 2: Bekijk wat de concurrentie doet

Bepaal naar de belangrijkste producten en diensten die je aanbiedt en noteer de meest prominente websites in de zoekresultaten. Concurrenten die hetzelfde bedrijfsmodel hebben, maar ook diegene die niet overeenkomen, maar wel concurreren om dezelfde zoekopdrachten.

\ Wat doen ze goed?

\ Welke content-thema’s hebben zij, die jij niet gebruikt?

\ Structureren ze hun website anders om meer waardevolle zoekwoorden te targeten?

\ Hebben ze interessante aanbiedingen om hun prospects beter te binden?

Bestudeer ook hun beoordelingen en vergelijk hun activiteit op sociale media om te leren wat hun klanten denken, versus wat je wel of niet van klanten over jezelf hoort.

Tip 3: Maak een plan voor je website

Met inzicht in wat prospects en klanten willen en de zoekwoorden die ze gebruiken om die producten en diensten te vinden, kun je jouw IT-content en pagina’s zo inrichten dat je inspeelt op deze zoekopdrachten.

Het maken van een lijst of een spreadsheet met alle goed, gemiddeld en laagscorende pagina’s binnen jouw website en hun bijbehorende zoekwoordfocus vormt de basis van de architectuur van je website. Elk zoekwoord met hoge en gemiddelde prioriteit uit jouw zoekwoordonderzoek moet namelijk een overeenkomende pagina hebben om jouw website te optimaliseren.

Gebruik long tail zoekwoordthema’s, trefwoordzinnen van 3 of meer woorden, die minder zoekopdrachten genereren en meestal veel langer en specifieker zijn in blogberichten en op de veelgestelde vragen pagina’s (FAQS).

Tip 4: Optimaliseer je website

De volgende stap is het maken van de pagina’s met IT-content. Dit is het moeilijkste gedeelte. Afhankelijk van je CMS en toegang tot webontwikkelaars en -designers, is het mogelijk dat je een deel van dit werk moet uitbesteden.

Elke website van vandaag moet mobielvriendelijk zijn om te voldoen aan de behoeften van de groeiende groep gebruikers van smartphones en tablets. Een mobielvriendelijke site is om twee redenen belangrijk. Ten eerste is volgens Google meer dan de helft van de zoekopdrachten afkomstig van smartphones. Zorg ervoor dat de ervaring van die gebruikers naadloos en interessant is. Ten tweede rangschikt Google nu alle organische zoekresultaten – voor desktop en mobiele apparaten – op basis van de mobiele ervaring van een site, inclusief paginasnelheid.

Tip 5: Produceer regelmatig IT-content

Je hoeft geen blog te starten of elke dag content te posten. Dat is voor veel bedrijven praktisch niet haalbaar. Maar probeer in ieder geval regelmatig content te publiceren. Plan wekelijkse of ten minste maandelijkse updates. Consistentie is hierbij cruciaal.

Tip 6: Zorg voor je eigen PR

Link autoriteit is een belangrijk onderdeel van SEO voor IT-marketing. Dit is een verzamelnaam voor een selectie van factoren waar zoekmachines rekening mee houden tijdens het toekennen van waarde aan een pagina of website. Je kunt link autoriteit zien als de reputatie van je website.

Het kopen van links, websites betalen om links naar jouw website te plaatsen, is echter verboden door zoekmachines. Zoekmachines hebben als doel om hun bezoekers waardevolle informatie te leveren. Daarom heb je om link autoriteit op te bouwen bereik via derden en public relations nodig.

Google adviseert bedrijven om boeiende websites te bouwen die gebruikers aanmoedigt om hun vrienden en kennissen erover te vertellen. Websites die gebruikers steeds opnieuw willen bezoeken. Deze op waardevolle content gerichte benadering van SEO is het antwoord van Google op de vraag: “hoe krijg ik op een ethische manier meer links?”

De content die je produceert, moet zijn gericht op verschillende segmenten van de media. Deze stukken content worden dan conversatiestarters met verschillende websites, met als resultaat dat zij erover gaan schrijven op hun eigen website en/of ernaar linken vanaf hun website.

Het competitieve onderzoek zoals genoemd in tip 2 komt hier goed van pas, omdat je nu een idee hebt van de meest invloedrijke en best beoordeelde websites die je kunt benaderen.

Tip 7: Bouw aan je sociale media-netwerk

Word lid van LinkedIn en één of twee andere sociale media platforms. Je hebt veel opties – denk aan Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Xing. Sociale media stelt je in staat contact te maken met jouw klanten en prospects en biedt een publiek voor je content.

Als je deze media begrijpt en koestert, verhoogt dit je SEO op de lange termijn. Het vergroten van de bekendheid van je content verhoogt ook de kans dat sommige van die kijkers erover bloggen of ernaar linken.

Tip 8: Inzicht in Google Analytics

Je kunt niet optimaliseren wat je niet meet. Het belang van analyse in digitale marketing lijkt op financiële verslaglegging in het bedrijfsleven. Beide zijn essentieel om de prestaties bij te houden.

Zorg dat je beschikt over de basiskennis van Google Analytics (of welke andere tool je voor webanalyse ook gebruikt). Bestudeer in Google Analytics de rapporten onder Acquisitie> Alle verkeer> Kanalen. Door op ‘Organisch zoeken’ te klikken, kan je de prestaties van jouw SEO-programma analyseren.

Wanneer je alle stappen onder de knie hebt, blijft de volgende stap: altijd optimaliseren. Als je vastloopt of meer wilt weten over SEO, neem dan contact op met een van onze specialisten bij DNA\LTB!